Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

'Türkiye'de Ar-Ge’ye yapılan her 1 liralık yatırım 2 liralık teşvikle geri dönüyor'

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı, Türkiye’de Ar-Ge’ye yapılan her 1 liralık yatırımın 2 liralık teşvikle geri dönecek seviyeye geldiğini söyledi.



BaÅŸbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı BaÅŸkanı Arda Ermut, ABD’li bilgi teknolojileri ve aÄŸ ÅŸirketi Cisco’nun Ä°stanbul Teknik Ãœniversitesi (Ä°TÃœ) ARI 3 Teknokent’te hizmete sunduÄŸu Cisco Ä°novasyon Merkezi’nin açılış töreninde Türkiye’de yatırım ortamının geliÅŸim sürecini anlattı.

Ermut, Cisco’nun Türkiye’deki dijital inovasyonun hızını artırmak için kurduÄŸu merkezin hayırlı olmasını diledi. Kendilerinin de Türkiye’nin yatırım ortamını dünyaya tanıtarak yatırımları desteklediklerini anlattı.

Türkiye’de doÄŸrudan yatırımlarla ilgili farkındalığın son 15 yılda arttığını belirten Ermut, ülkenin potansiyelinin daha yüksek olduÄŸunu düşündüklerini söyledi. 

Şirket kurma süreleri kısaldı

Ermut ÅŸirket kurma sürelerinin kısaldığını belirterek, Mart ayı içinde önemli bir reform yapıldığını ifade etti: 

"2002’den önceki bürokratik süreci neredeyse 30 gün süren, daha sonra da yaklaşık 6,5 güne indirilmiÅŸ olan ÅŸirket kurma süresini artık birkaç saate indirmiÅŸ bulunmaktayız. Ticaret Sicil Müdürlükleri tek baÅŸvuru noktası olarak süreci yönetmeye yetkili hale getirildi.”

"Şirketlere Ar-Ge personelinin maaşına kadar destekler sağlanıyor"

Ermut dünya genelinde devletlerin giriÅŸimci çekmek için yatırım ajansları kurduÄŸunu belirterek, ABD’de artık eyaletlerin kendi aralarında rekabet ettiÄŸi yapıların oluÅŸtuÄŸunu kaydetti.

Proje Bazlı TeÅŸvik Sistemi kapsamında devrim niteliÄŸinde desteklerin devreye alındığını hatırlatan Ermut, “Türkiye’de artık Ar-Ge’ye yapılan her 1 liralık yatırım 2 liralık teÅŸvikle belki de geri dönecek duruma geldi. Dolayısıyla biz ÅŸirketlerin zor dönemlerinde de artık Ar-Ge’den vazgeçmeden bu yatırımlara devam etmelerinin en azından devlet tarafından desteklendiÄŸi bir döneme girdik. Artık ÅŸirketlere Ar-Ge personelinin maaşına kadar destekler saÄŸlanıyor. Dolayısıyla Ar-Ge, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin de her geçen gün artarak destek vermeye devam edeceÄŸi alanlardan bir tanesi” diye konuÅŸtu.

"Artık o eski nesil de öğrenmeye hevesli"

Ankara’daki bürokratların ve siyasilerin teknoloji ve inovasyona dair farkındalığının artmaya baÅŸladığını anlatan Ermut, kendi tecrübelerinden hareketle Türkiye’deki giriÅŸimcilik ekosistemini örnekledi. Ermut şöyle konuÅŸtu:

“Ben 2006’da kurulduÄŸundan beri ajansta görev yapmaktayım. DoÄŸrudan yatırımlar, inovasyon, Ar-Ge’nin önemi, yatırımcıların beklentileri gibi konularda farkındalığın çok ciddi oranda arttığını en azından söyleyebilirim. Tabii ki özellikle kendimi de belki eski nesle dahil ederek konuÅŸursam bazı ÅŸeyleri anlatmak her zaman kolay olmuyor. Ar-Ge, inovasyon, yapay zeka, bilmem ne… Bunlar Ankara’daki bazı abiler için hala anlaması, kavraması, somutlaÅŸtırması zor kavramlar.

Neticede projelerin yıllarca devam edip hiç bitmediÄŸi nesillerden gelen insanlar. Onlar için önemli bir proje, böyle ‘Ä°novasyon, Ar-Ge merkezi mi istiyorsun?’ al sana dört tane duvar diktim, üstüne de çatı, yap burada inovasyonu…’ deme eÄŸilimindeler. ‘Finans merkezi mi tamam, gayrimenkul gibi yapalım 4 tane bina, al sana finans merkezi.’ O nesil için onlar önemliydi, daha somuttu, anlaması daha kolaydı, gerçekleÅŸtirilmesi daha önemliydi. Bu yeni nesilde bazı ÅŸeyler artık daha ön plana çıkıyor. En azından ÅŸunu söyleyebilirim artık o eski nesil de öğrenmeye hevesli. Bazı ÅŸeylerin artık daha farklı bir ÅŸekilde önemli hale geldiÄŸinin farkındalar. Geri dönüşler daha kuvvetli…”

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.